به گزارش خبرنگار مهر، به مناسبت روز بزرگداشت قشر بسیج اساتید، سخنرانی رضا سراج، عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) با محور بررسی تحولات عراق با حضور اساتید بسیجی شامگاه شنبه در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین برگزار شد.
سردار رضا سراج با تاکید بر تاثیر نارآمی های عراق بر امنیت کشور ایران گفت: لازم است فرهیختگان تحلیل جامع و درستی از این تحولات داشته باشند و این موضوع باید در ابعاد مختلف راهبردی، میدانی و نوع شناسی این جنگ بررسی شود چرا که این وضعیت به عنوان نوع جدیدی تحت عنوان "جنگ ادراکی و شناختی" در حال وقوع است.
وی افزود: در نگاه راهبردی به تحولات عراق، باید کلان نگر باشیم و با همه جانبه گرایی تحولات عراق را در ارتباط با سایر تحولاتی که در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا رخ می دهد بررسی کنیم و در کنار آن باید نگاهی آینده نگر به این مسائل داشته باشیم.
تحولات عراق در چارچوب مهندسی تغییر برای منطقه است
سراج یادآورشد: تحولات عراق در چارچوب مهندسی تغییر برای منطقه است که ریشه آن به سال 2012 باز می گردد و مرکز فدراسیون دانشمندان آمریکایی گزارشی در اکتبر 2012 آماده می کند و هزینه های اقدام علیه ایران را بررسی می کند و به این نتیجه می رسد که از گزینه های مطرح شده تنها گزینه تعامل و تنش زدایی با ایران هزینه کمتری برای این کشور دارد.
وی در ادامه گفت: در جریان این مهندسی تغییر، آمریکا سیاست خود را به تعامل راهبردی با ایران تغییر می دهد و زمینه سازی این مهندسی در منطقه ابتدا با مهار و معکوس کردن بیداری اسلامی در منطقه آغاز می شود که نطقه آغازین آن مصر است که علیرغم پیگیری سیاست های مطلوب آمریکا باز هم با عدم تحمل اخوانی ها از سوی آمریکا رو به رشدند که آمریکا دست به دو قطبی و امنیتی سازی فضای سیاسی مصر زد و در این راستا با دخالت ارتش، دولت اخوانی مصر سرنگون شد.
این استاد دانشگاه اظهارداشت: در گام دوم آمریکایی ها کمربند اخوانی منطقه را منهدم کردند و همزمان با مصر جابجایی قدرت در قطر رخ داد که پادشاه قطر با ولیعهد این کشور جابجا شد و در ترکیه نیز با استفاده از نیروهای وابسته به فتح الله گلن تلاش کردند که این کمربند اخوانی منفعل شود و از طریق این اقدامات اخوان المسلمین عقبه اقتصادی و حمایتی خود را از دست داد.
وی ادامه داد: این اقدامات کارساز بوده است و در نتیجه این اقدامات امروز شاهدیم که پس از صدور حکم اعدام رهبر اخوان المسلمین در مصر اعضای این شبکه علیرغم گستردگی دست به اعتراض نمی زنند و در شرایط منفعلی قرار دارند. در گام سوم هدف آمریکا منفعل و بی ثبات سازی محور مقاومت از طریق بی ثبات سازی سوریه و لبنان با استفاده از نیروهای تکفیری بود تا در این راستا محور مقاومت نیز درگیر انفعال شود.
تقسیم نقش بین آمریکا و اسراییل در خصوص راهبرد آمریکا برای مهندسی تغییر در منطقه
سراج در خصوص راهبرد آمریکا برای مهندسی تغییر منطقه گفت: در این مهندسی تغییر، بین اسرائیل و آمریکا تقسیم نقش صورت گرفته است و یک بخشی از این راهبرد را اسرائیلی ها با ایجاد محور عبری، عربی اجرا می کنند و پیاده سازی بخش دیگر آن به عهده محور امریکایی، اروپایی است.
وی ادامه داد: محور عبری، عربی به دنبال اجرای طرحهای امنیتی این راهبرد است و محور اروپایی، آمریکایی طرح های سیاسی و تبلیغاتی این راهبرد را اجرا می کند. برای نمونه کار آمریکایی ها حمایت از گروههایی مانند 14 مارس و هدایت آنها و کار عربستان هدایت و حمایت اقتصادی از سلفیون بود و اسرائیل وظیفه آموزش و حمایت تسلیحاتی از این گروهها را با هدف بی ثبات سازی محور مقاومت به عهده داشت.
سراج افزود: دشمن در این تغییر به دنبال این بود که با گسیختن محور اخوانی و بی ثبات سازی محور مقاومت چتر حمایتی حماس را نابود کند و این گروه وادار به ورود به مذاکرات سازش شود.
هدف آمریکا این بود که انتخابات در عراق برگزار نشود
رئیس دانشکده امنیت پیامبر اعظم(ص) در ارتباط با نقش عراق در راهبرد آمریکا برای مهندسی تغییر گفت: هدف آمریکا این بود که انتخابات در عراق برگزار نشود و به همین دلیل حمله نظامی برنامه ریزی شد که گروههای تروریستی از طریق فلوجه به سمت نجف حمله کنند و با ایجاد ناامنی مانع برگزاری انتخابات در عراق شوند اما با مقابله به موقع این طرح ناکام ماند.
وی ادامه داد: آمریکا انتظار داشت با حفظ تحریم ها علیه ایران و تغییر موازنه قوای منطقه بر علیه ایران ما را وادار به تغییر رفتار در سیاست خارجه کند اما آنچه که این روند را به سود ایران تغییر داد یکی پیروزی ارتش و دفاع وطنی در سوریه و دیگری برگزاری انتخابات عراق و انتخاب نوری مالکی در این کشور بود.
سراج افزود: در صحنه داخلی نیز آمریکا تصور می کرد که در فشار تحریم ها ذهنیت مردم نسبت به نظام تغییر کرده و همگرایی آنها با ارزشهای نظام سست شده اما مردم در راهپیمایی 22 بهمن ثابت کردند که تصور دشمن اشتباه بوده است.
محور اروپایی، آمریکایی عراق را تنها میدان بازی خود برای ناامن سازی منطقه می دانست
وی گفت: محور اروپایی، آمریکایی در این شرایط عراق را تنها میدان بازی خود برای ناامن سازی منطقه می دانستند و تصمیم مشترکی بین محور عبری، عربی و آمریکایی، اروپایی گرفته شد که نیروهای تکفیری در یک فراخوان از سوریه و نیروهای سایر کشورها پس از آموزش از کشوری در شمال عراق وارد این کشور شدند.
سراج افزود: این سازماندهی و گستردگی نمی تواند بدون اطلاع آمریکا و کشورهای همسایه عراق باشد اما تعلل آمریکا در کمک به عراق و علت این تعلل را باید در اهداف این محور از بی ثبات سازی عراق جستجو کرد.
این استاد دانشگاه در خصوص تحولات میدانی عراق گفت: استخبارات عراق در زمان صدام 100هزار نیرو و ارتش این کشور 300 هزار نیرو داشتند که بخش عمده ای از این نیروها و فرماندهان اصلی آنها به بخشهای سنی نشین این کشور وابستگی دارند و پس از صدام نوری المالکی نتوانست مانع از نفوذ این افراد در ارتش جدید عراق شود.
نظر شما